Jesienne napoje

Jesień w pełni, więc czas...
na aromatyczne i ciepłe napoje!
Za oknem coraz chłodniej, a liście i kasztany zdobią otoczenie. To moment w którym wieczorami otulamy się ciepłym kocem i sięgamy po kubek ciepłego napoju. Jesień ma to do siebie, że budzi w nas potrzebę ciepła, aromatu i... odrobiny słodyczy. Herbaty, kawy, czekolady na gorąco, kakao... idealne w tradycyjnej formie, jednak z dodatkiem aromatu, wchodzą na zupełnie inny poziom.
Dlatego przychodzimy do Was z inspiracjami na smakowe wersje klasycznych napojów, które umilą długie, chłodne wieczory.
Kawa o smaku ciasteczek speculoos, nuta korzennych przypraw i karmelu...
A może klasyka sezonu jesiennego, czyli kawa pumpkin spice, aromatyczna, kremowa i pachnąca jesienią w każdym łyku?
Dla miłośników bezalkoholowych alternatyw polecamy napój o smaku grzanego wina, pełen aromatu cynamonu, goździków i pomarańczy.
Marzy Ci się coś słodkiego i ciepłego? Spróbuj czekolady na gorąco ODK, a z dodatkiem syropu chili lub pomarańczy, ogrzeje i poprawi nastrój w nawet najbardziej szary dzień.
Nie bój się eksperymentować!
Masz ochotę na herbatę o smaku cynamonu i pomarańczy?
Marzy Ci się kawa z nutą czekolady i chili?
A może preferujesz tradycyjne smaki takie jak karmel, wanilia lub słony karmel?
Dodaj syropy o tych smakach w preferowanych przez siebie proporcjach i ciesz się wyjątkowymi połączeniami smaków.
Jesień to idealna pora, by odkrywać nowe połączenia i tworzyć własne, wyjątkowe receptury. Zatrzymaj się na chwilę, poczuj zapach ulubionego napoju i pozwól, by ten aromat wypełnił Twoje kubki smakowe.
Nie masz pomysłu? O to kilka propozycji:

SPECULOOS DALGONA COFFEE
*By Jose Perez
Składniki:
- 30ml syropu Speculoos ODK
- 120ml mleka
- 1 podwójne espresso
Wlej syrop oraz mleko do shakera i wstrząśnij, przelej do szklanki, dodaj espresso. Udekoruj pokruszonymi ciasteczkami oraz udekoruj czekoladą.

PUMPKIN SPICE LATTE
*By Marco Poidomani
Składniki:
- 20ml syropu Pumpkin Spice ODK
- 150ml mleka
- 1 espresso
Wlej do szklanki syrop, dodaj espresso i wymieszaj. Wlej spienione mleko i udekoruj cynamonem.

VIN CHAUD 0.0
*By Flavio Carletti
Składniki:
- 50ml syropu o smaku grzanego wina- Mulled Wine ODK
- 100ml przegotowanej wody
- 8 kropli bittersa Tiki Stillabunt
- 8 kropli bittersa Orange Stillabunt
Udekoruj laską cynamonu, anyżem gwiazdkowym i skórką pomarańczy.
*ciekawostka od KawBar: Syropu Mulled Wine możesz również użyć tradycyjnie jako dodatek do herbaty :)

CZEKOLADA NA GORĄCO
Składniki:
- 300ml mleka *(150ml w przypadku czekolady Rich'n Thick)
- 30g czekolady ODK
- *do smaku dowolny syrop smakowy, np Orange.
Wlej mleko i wsyp czekoladę do dzbanka do gotowania przy pomocy pary. Podgrzewaj dyszą do momentu wrzenia. W przypadku tradycyjnego wykonania- dodaj składniki do garnka i podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając.
To tylko kilka propozycji na jesienne dni i wieczory. Po więcej przepisów i inspiracji zapraszamy na odkpolska.pl
Polecane

Syrop Czekoladowy ODK - Chocolate 0,75L

Syrop Cynamonowy ODK - Cinnamon 0,75L

Syrop Orzech Laskowy ODK - Hazelnut 0,75L

Czekolada w proszku Double Dark Deluxe ODK (40% kakao) premium- 1kg

Czekolada w proszku Pure White ODK - Biała Premium 1kg

Czekolada w proszku Rich'n Thick ODK (22% kakao) Premium 1kg

Czekolada w proszku Silky Smooth ODK (30% kakao) Premium 1kg

Syrop Ciasteczka Czekoladowe ODK - Chocolate Cookie 0,75L

Syrop Piernikowy ODK - Gingerbread 0,75L

Syrop Pierniczki Belgijskie ODK - Speculoos 0,75L

Syrop Rozgrzewający Grzaniec ODK - Mulled Wine 0,75L

Syrop Słony Karmel ODK - Salted Caramel 0,75L

Syrop Panettone ODK Włoska Babka Drożdżowa 0,75L
